Olivový olej, zázrak přírody.


Oliva
O zázračných účincích olivového oleje na lidské zdraví a délku života už dnes téměř nikdo nepochybuje. Ostatně to prokázal i nespočet vědeckých výzkumů.

Olivový olej toho dokáže opravdu mnoho - upravuje krevní tlak, snižuje hladinu škodlivého cholesterolu, posiluje náš imunitní systém, předchází rozvoji srdečních onemocnění, podporuje dobré trávení, zpomaluje stárnutí a působí preventivně i proti vzniku rakoviny. Pomáhá rovněž správné funkci vnitřních orgánů, při migrénách i dalších bolestech. Je ideální i při dietách a pro pacienty s cukrovkou. Olivovník s olivou

Řecký olivový olej nachází uplatnění nejen v kuchyni. Přírodní olivová kosmetika je až téměř zázračná. Používá se do pleťových, tělových a vlasových přípravků, který pokožku i vlasy dostatečně hydratuje, a tak jim dodá zdravý a zářivý vzhled. Olivový olej v kosmetice - to nejlepší pro Vaše zdraví.  Přírodní mýdlo obsahuje také vysoké procento čistého řeckého extra panenského olivového oleje spolu s dalšími bylinnými a rostlinnými přísadami se používá také při výrobě 100% přírodního olivového mýdla bez parfemace.

Olivový olej je čistě přírodním produktem, který se vyrábí výhradně z oliv a nejsou do něho přidávány žádné chemické přídavky, přísady či jiné látky. Dodnes nemá nic společného s průmyslovou výrobou a jejími škodlivými vlivy. Olivovník

Olivový olej neobsahuje žádnou sůl ani cholesterol. Zato jsou v něm zdraví prospěšné nenasycené mastné kyseliny, antioxidanty a také hodně důležité vitamíny E, A, D a K. Vitamín E je antioxidant, který prokazatelně zpomaluje stárnutí. Vitamíny A a E mají ochranné účinky na pokožku, kterou pomáhají chránit před vznikem rakoviny kůže.

Tajemství dlouhého života odhaleno

Právě olivový olej stojí za pověstnou dlouhověkostí obyvatel řeckého ostrova Kréta. Ti žádné jiné druhy olejů při výrobě potravin ani kosmetiky nepoužívají.

Olivové sadyNa Krétě roste přes 35 milionů olivovníků, které zabírají většinu její tak vzácné zemědělské půdy. Olivám se v Řecku daří, příznivý vliv na jejich růst a kvalitu má především řecké počasí. Pěstuje se tu více než 75 druhů oliv: například zelenožluté "koronasky", používané k výrobě olivového oleje, černé "trombes", které se většinou nakládají do slaného nálevu a rovněž "tsunami" - nejodolnější odrůda, pěstovaná většinou vysoko v horách. Nejkvalitnější olivový olej pochází z Nejstarší olivovník v ANO VOUVES v perfektuře Chaniaoblastí Kolymbari na západní a Sitia ve východní části Kréty. 

Nejstarší olivovník

Ve vesničce ANO VOUVES v prefektuře Chania najdeme i nejstarší olivovník na světě, jehož stáří se odhaduje nad 2800 let. I dnes jsou jeho listy zelené a na stromě se i v tomto jeho požehnaném věku urodí ročně asi 20 kilogramů oliv.

Až 90 % všech olivovníků na světě se pěstuje ve Středomoří, z toho více než 60 % v Řecku, Itálii a Španělsku. Dále také v Turecku, Tunisku, Portugalsku a v Maroku.

Náročný sběr ovlivňuje kvalitu

Sběr oliv je velmi náročný a zajímavý, navíc ovlivňuje i budoucí kvalitu oleje. Rozděluje se i podle druhů oliv, některé se sbírají jednorázově, některé postupně.

Staří Kréťané sbírali olivy ručně. Dnes se pod stromy dávají sítě, do kterých olivy padají. Musí se sbírat každých 15 dní (ovlivňuje to následnou kyselost / aciditu oleje). Používají se také tyče s rotačními osami.Olivy kalamata

Olivy se po sklizni nejdříve umyjí, vypeckují a pak se lisují na hydraulickém lisu za studena při teplotě 38 stupňů po dobu 90 minut. Vznikne tak hustá kaše, která prochází přes filtr. Panenský olivový olej je lisovaný šetrným způsobem z čerstvých plodů a díky tomu si zachovává všechny své důležité látky.

Podle kyselosti, acidity se olivový olej dělí do tří skupin: (rozhodnutí Evropské rady)

  1. Extra panenský olivový olej 0,3 - 0,8% (acidita nesmí překročit 1 %)
  2. Jemný panenský olivový olej - acidita do 1,5 %
  3. Zjemněný olivový olej - acidita do 2 %

 

Co se píše o našich řeckých olivových olejích a dobrotách z Kréty:

Chuť a vůně dovolené u vás doma! Řecká káva

Nebyli jste letos na dovolené v Řecku? Nezoufejte. Malý řecký ostrov se všemi neřestmi této krásné země je totiž i u nás v Čechách. Tedy… skoro se všemi. Pokud milujete slepenou pusu sladkou baklavou, anebo úžasně specifickou chuť karobového sirupu či úžasná exotická jídla, nemusíte jet až do Řecka!

Znáte ten pocit, kdy jste v cizí zemi a všechny ty pochutiny, které jsou pro danou kuchyni specifické, zkrátka musíte ochutnat? I kdybyste se měli nacpat k prasknutí, saháte po všem, co u nás není k dostání. Proč? Žijeme přece jenom jednou a navíc nám vyvstane v mysli ta věta: „Co když už se sem znova nepodívám?“ více o dobrotách z Kréty na Medicin.cz

Řecký olivový olej Physis of Crete

Řecký olivový olej - skvělý nejen do kuchyně, ale i pro vaši pleť

 Řecký organický Extra panenský olivový olej CRETAN TASTE

Olivový olej má velmi blahodárné účinky na lidský organismus. Proto začal zaujímat téměř neotřesitelnou pozici především v kuchyni při přípravě pokrmů. Obsahuje vitamíny K, A, E, D, které pomáhají podporovat kardiovaskulární systém, průchodnost žil a cév. Je velmi bohatý na antioxidanty - tedy látky, jež zabraňují aktivitě nezdravých volných radikálů v těle. Přestože se jedná o olej, a olivy jako takové obsahují poměrně vysoký podíl tuku, podporuje hubnutí, a zároveň dokáže tělu dodat potřebnou energii. Má nižší energetickou hodnotu než například máslo či jiné druhy oleje. Proto je skvělý například pro diabetiky a redukční dietu. Celý článek o olivém oleji v kuchyni a kosmetice si můžete přečíst na Dama.cz 

 

Řecký olivový olej Kolymvari Chania Crete Cretan Taste Chania Crete 

 

Extra panenský olivový olej účinky

 

Nabídka olivových olejů