Mastic - masticha - 5g Elli Herbs

115 Kč s DPH
(100 Kč bez DPH)

Pryskyřice stromu Řečík lentišek z ostrova Chios

Dostupnost: Skladem
Objednací číslo:27701

Elli Herbs

DÁREK ZDARMA. Nakupte minimálně za 2000Kč a vyberte si v košíku z nabídky dárků zdarma.

Objednací číslo: 27701
Výrobce: Elli Herbs
Kategorie: Řecké koření
Dostupnost: Skladem
Koření na: Na maso | Na zeleninu | Na grilování | Do salátu | Na omáčky | Na těstoviny

Masticha je řecké koření, které se mimo Řecko špatně shání a tak se občas stává, že jej kuchaři vynechávají a nebo recepty upravují. Nicméně toto koření je tak unikátní, že je dobré si nějaký recept osvojit. Je poměrně těžké popsat její chuť a nebo ji k něčemu připodobnit.


Co to vlastně masticha je?
Jde o vysušenou pryskyřici stromu Řečíku lentišku. Když si jí koupíme, je buď rozemletá nebo v malých kouscích. Stromy rostou na ostrově Chios a ručně jí shromažďují sběrači v červenci a srpnu. Poté, co je pryskyřice vysušena, je balena a rozesílána v podstatě do celého světa. Mnozí popisují její chuť jako mix mezi lékořicí a borovicí s trochou vanilky.


Jak se používá?
Mnoho kuchařů se domnívá, že je lepší koupit si mastichu celou a zpracovávat již až když je potřeba. Existuje několik nástrojů, které se k tomu hodí, ale v podstatě postačí použít struhátko, na kterém se strouhá muškátový oříšek. Tímto způsobem si nastrouháme pouze to, co potřebujeme a zbytek uchováme ve vzduchotěsné nádobě mimo dosah tepla a světla. Běžně masticha k sehnání v obchodech asi není, lze ji zakoupit ve specializovaných prodejnách a na internetu.


Kde se používá?
Masticha se běžně v celém Řecku používá do žvýkaček, do zubních past a do zmrzliny. Tradiční řecká kuchyně ji používá při výrobě pekařských výrobků jako je např. tsoureki nebo do velikonočního pečiva. Na ostrově Chios, kde je tento strom kultivován, se užívá tzv. sladká lžíce. Říkají tomu „sladkost na lžičku.“ Můžete přidat pryskyřici například k rýžovému nákypu. Stačí smíchat ½ lžičky mleté pryskyřice s cukrem a přidat do rýžového nákypu.


Tato pryskyřice se používá v řecké kuchyni po celá staletí, ale v poslední době se stala poněkud módnější záležitostí. Kuchaři ji pak přidávají do koláčů a zmrzlin. Velmi dobře se kombinuje s jiným kořením jako je kardamom, skořice nebo vanilkový extrakt.


Mastic, chcete-li masticha, je tisíce let známá pryskyřice ze stromů řečík lentišek a její účinky na lidské xxx jsou známé tak dlouho, jako pryskyřice sama. Mastic lze používat jako koření na vaření, grilování, do zeleninových salátů, studené kuchyně a ke žvýkání, kdy se ještě více zvyšuje jeho pozitivní účinek na lidské xxx, a to zejména na xxx.....

Kromě žvýkaček s masticem, je možné žvýkat pryskyřici i v neupraveném stavu. Kuličku masticu vložíte do úst pod jazyk, kde ji necháte nějakou chvíli, aby ze slin nasákla vlhkost. Po nějaké chvíli pryskyřice změkne a lze ji žvýkat jako klasickou žvýkačku.  Není to nic složitého a dá se to poměrně brzy a jednoduše naučit.


Je nám líto, že Vám o tomto koření a bylinkách nemůžeme sdělit více informací, protože dle nařízení EU 432/2012 není možné u námi nabízeného produktu zveřejňovat a propagovat obecně známé léčivé účinky tohoto produktu, ani jednotlivých složek tohoto produktu.