Recepty řecké kuchyně

Řecké těstoviny s rajčatovou omáčkou a mletým masem

Řecké těstoviny s rajčatovou omáčkou a mletým masem

Řecká kuchyně je bohatá na rajčata, rajčatové omáčky a mleté maso. V podstatě si řecké vaření bez rajčat ani neumíme představit. Na tento recept budeme potřebovat: 1 balíček špaget 1 kg mletého hovězího masa ¼ šálku extra panenského nebo panenského olivového oleje 1 cibule nadrobno...

Více informací

Cuketová pochoutka - zdravá buchta s karobem po řecku

Cuketová pochoutka - zdravá buchta s karobem po řecku

Cuketová pochoutka - česká klasika na řecký způsob  Cuketa obohacuje náš jídelníček již dlouhou dobu. Její milovníci tedy určitě znají i sladkou variantu - cuketovou buchtu. Ale my jsme pokročili ještě dál, resp. blíž k Řecku, a tuto pochoutku jsme výrazně pořečtili. Klasickou ingredienci,...

Více informací

Řecké papriky plněné fetou z Kréty

Řecké papriky plněné fetou z Kréty

Krétská kuchyně není nic složitého. Většina jídel je jednoduchá na přípravu bez složitého vaření. Jako bonus navíc - lehce stravitelná, lehká a hlavně zdravá, bohatá na vitamíny, vlákninu a samozřejmě olivový olej. Tak zkuste třeba krétské papriky plněné Fetou třeba s bagetou.  ...

Více informací

Řecké brambory jachni - Patates jachni

Řecké brambory jachni - Patates jachni

Zkuste, určitě se povedou a není to nic složitého. Na olivovém oleji osmažte cibuli, s olivovým olejem nešetřete, je to přeci krétský pokrm. Přidejte nadrobno nakrájená rajčata, vepřové nebo kuřecí maso, listy špenátu, petrželovou a celerovou nať a anýzovou nať, ta je pro tento pokrm klíčová....

Více informací

Řecký bramborový salát od Jorgose z Kréty

Řecký bramborový salát od Jorgose z Kréty

Máte dost majonéz, tatarek a podobných "skvělých" potravin? Nabízíme originální krétský recept na řecký bramborový salát.  Co budete potřebovat? Ve slupce uvařené a oloupané brambory, rajčata, papriky, salátovou okurku, na tvrdo uvařená vejce, olivový olej a to jako že dost, vinný ocet a...

Více informací

Jorgova zeleninová omeleta

Nabízíme recept přímo od Řeka, který jsme se na vlastní oči učili vařit na Krétě. Na čtyři porce si připravíme: 4 větší brambory, 4 větší rajčata, 4 bílé papriky, 4 malé cukety, 4 vejce a světe div se jenom jeden menší lilek a olivový olej. Brambory, cukety a lilek oloupeme. Brambory, rajčata,...

Více informací

Krétský bylinkový ledový čaj

Krétský bylinkový ledový čaj

Skvělý a jednoduchý recept na osvěžující krétský léčivý ledový čaj z malotiry, diktáma a máty. Do běžného hrnečku ve kterém si vaříte svůj oblíbený čaj dejte 3 snítky Malotiry, 3 lístky čaje Diktamos a 3 lístky máty. Směs bylin zalijte vařící vodou a přikryjte pokličkou či...

Více informací

Řecký smažený sýr Saganaki

Řecký smažený sýr Saganaki

Jistě znáte ze své návštěvy v Řecku smažený řecký sýr Saganaki, který se podává jako teplý předkrm před hlavním jídlem. Příprava této pochoutky je poměrně jednoduchá. Plátky sýru Saganaki, který je možné zakoupit v naší prodejně, ponoříme na chvíli do horké vody a ihned obalíme v hladké mouce...

Více informací

Rychlá a zdravá snídaně

Rychlá a zdravá snídaně

Zkuste olivový olej ke snídani místo másla, chléb nebo pečivo namočte do olivového oleje, pokud chcete můžete použít i Krétské bylinky a tak získáte jedinečné aroma podle vašeho přání. Jsou to ty nejzdravější a nejjednodušší snídaně.    ...

Více informací

Belgická omeleta slečny Evičky

Zelenou papriku nakrájíme na proužky centimetr dlouhé a rajčata na osminky (ne kolečka a proužky). Rozmícháme si potřebné množství vajec, do kterých přidáme směs na omeletu, případně sůl. Nastrouháme si tvrdý sýr, dle toho jaký má kdo rád. Na pánev, keramickou nebo teflonovou dáme rozehřát...

Více informací

Řecká mousaka

Řecká mousaka

Řecká mousaka je jedno z tradičních řeckých jídel, zde je recept a není to nic složitého.  Budeme potřebovat pro čtyři lidi: 50gr másla, 600ml mléka, olivový olej, 2 vejce, 1 kg mletého masa, dáváme přednost libovému hovězímu, 100gr parmazanu, sterilovaná krájená rajčata cca 800gr (...

Více informací

Řecké Stifado

Kamarády a známými nazváno jako „takový jiný guláš", není opět nic složitého. Výsledkem bude v podstatě opravdu jídlo, které svojí konzistencí připomíná český guláš, avšak s úplně jinou chutí po skořici a vínu. A jak na něj. Budeme potřebovat tyto suroviny: cca 600gr hovězího masa na guláš...

Více informací

Krétská specialita Dakos

Krétská specialita Dakos

Na tuto krétskou specialitu se používají speciální rozkrojené bagetky z celozrné mouky, podobné našemu sucharovému pečivu. Pečivo lehce pokapeme vodou aby lehce změklo, ale zůstalo stále křupavé. Zakapeme olivovým olejem.  Na bagetky dáme přiměřenou vrstvu velmi nadrobno rozsekaných rajčat....

Více informací

Plněné zelné (vinné ) listy - Dolmades

Plněné zelné (vinné ) listy - Dolmades

Jelikož vinné listy je u nás problém sehnat, nabízíme variantu ze zelných listů.  1 velká hlávka zelí, na drobno nakrájená petrželka, svazek máty, 1/2kg rýže, 4 rajčata nakrájená na drobno, 2dl olivového oleje, 3 nadrobno nakrájené cibule, šťáva z jednoho citronu, sůl, pepř. Ze zelné...

Více informací

Dušená zelenina po řecku

Nabízíme Vám recept na dušenou zeleninu na řecký způsob. Je to výborné a lehké jídlo, které můžete jíst jak teplé, tak i studené přímo z lednice, což se hodí hlavně v parných dnech, kdy člověk nemá na teplé jídlo ani pomyšlení. Jak na to? Je to jednoduché...... Budeme potřebovat 4 brambory, 2...

Více informací

Makedonské papriky

Makedonské papriky je nejlepší připravovat během letní grilovací sezóny a v lednici nám pak vydrží velmi dlouho. Je to rychlé, jednoduché a vynikající. Fantazii výsledné chuti se meze nekladou. Budeme potřebovat bílé papriky, česnek, kvalitní olivový olej a směs Vašich oblíbených bylinek nebo...

Více informací

Krétský horský čaj Malotira

Malotiru - Krétský horský čaj pijte jako horký či studený nápoj. Ochutit ho můžete plátkem citronu, nebo kouskem skořice. Léčivé účinky čaje Malotira - Krétský horský čaj Další varianty čaje Krétský horský čaj Malotira - 25gr Krétský horský čaj- Malotira a Diktámos - 25gr Krétský míchaný...

Více informací

Tzatziki

Tzatziki

 Salátovou okurku, nejlépe českou či řeckou, neobsahuje tak velké množství vody, řádně omyjte teplou vodou. Odkrojte konce a oloupejte. Nastrouhejte na struhadle na větší nudličky. Nastrouhanou okurku dejte do síta a osolte, řádně, cca dvě lžičky soli na okurku a promíchejte. Nechte stát,...

Více informací

Těstoviny s kořením a česnekem

Těstoviny s kořením a česnekem Kořenící směs na špagety přidejte na pánev s rozehřatým kvalitním olivovým olejem a na plátky nakrájeným česnekem. Jakmile se začnou uvolňovat vonné esence z česneku a koření, přidejte své oblíbené uvařené těštoviny a dle chuti olivy, rajčata a papriky. Lehce...

Více informací

Medový řecký jogurt

Medový řecký jogurt

Kvalitní a zdravá snídaně po řecku.  Do kvalitního bílého jogurtu  přidejte krétský med , sladké olivy, olivou marmeládu, karobový sirup nebo karobovou pomazánku, či některý z kvalitních extra džemů z Kréty. Vždy však vybírejte kvalitní jogurty, které jsou vyrobeny jen z...

Více informací

Opečená bageta s česnekem a olivovým olejem

Vaší oblíbenou bagetu rozdělte na polovinu nebo na třetiny. Výsledné kusy pak nakrojte na cca půlcentimetrové kolečka, ale při krájení nedořežte. Do misky dejte kvalitní olivový olej, Vaše oblíbené bylinky a rozdrcený česnek. Vše řádně míchejte a tlakem spojte všechny ingredience. Možno přidat i...

Více informací

Jogurtový dresing

Vaše oblíbené bylinkové směsi z Kréty smíchejte s kvalitním olivovým olejem. Přidejte dle chuti citronovou nebo pomerančovou šťávu a kvalitní bílý jogurt. Vše dostatečně promíchejte. Nechte „odpočinout" v chladničce aby se ingredience propojily. Výsledný dresing můžete použít jako přílohu k...

Více informací