Cuketová pochoutka - česká klasika na řecký způsob Cuketová buchta se 100% karobovým sirupem

Cuketa obohacuje náš jídelníček již dlouhou dobu. Její milovníci tedy určitě znají i sladkou variantu - cuketovou buchtu. Ale my jsme pokročili ještě dál, resp. blíž k Řecku, a tuto pochoutku jsme výrazně pořečtili. Klasickou ingredienci, kakao nebo lze přidat i skořici, jsme nahradili karobovým práškemKarobový prášek Creta Carob

Tato zdravější varianta kakaa nebo čokolády, známá také jako svatojánský chléb, obsahuje 3x více vápníku nežli mléko, je bohatá na bílkoviny, minerály a neobsahuje lepek, alergeny a ani kofein.

Budeme potřebovat:

3 vejce
1,5 hrnku krupicového cukru
1 rozpuštěná Hera

2 lžíce karobového prášku
2 hrnky nahrubo nastrouhané cukety
2 hrnky polohrubé mouky
1 prášek do pečiva

POLEVA:

25 dkg moučkového cukru
10 dkg másla
3 lžíce karobového prášku
3 lžíce rumu
2 lžíce horké vody

Předehřejeme si troubu asi na 180 st.

Připravíme si cuketu, budeme jí potřebovat 2 hrnky. Strouhat můžeme ručně na struhadle (jako okurku na salát) a nebo si vypomůžeme nějakou technikou. Předtím ji oloupeme. Tento recept je fajn v tom smyslu, že nepotřebujeme váhu, ale vše odměřujeme na hrnky.

Poté smícháme vejce, rozpuštěnou Heru a cukr. Do této směsi přidáme všechny ostatní ingredience. Tímto máme připravené těsto, které vlijeme do vymazaného pekáče a nebo si vypomůžeme pečícím papírem. Dáme do trouby, která se nám mezitím pěkně zahřála na tu správnou teplotu a pečeme asi 30 minut na horkovzduch. Tento údaj je samozřejmě individuální, záleží na troubě. Zkouška proběhne klasicky tak, že zapíchneme špejli do těsta a pokud je čistá, máme hotovo.

Tím ale tento řecký příběh ještě zdaleka není u konce. Buchtu necháme vychladnout a poté se pustíme do polevy. Je dobré si máslo vyndat z lednice trochu dopředu, aby povolilo, a pak tam zašleháme vše ostatní. Polevu natřeme na buchtu a necháme zatuhnout, nejlépe přes noc v lednici. Aby karobu nebylo náhodou málo, je možné poprášit tímto řeckým zázrakem ještě i polevu.

 A pokud i teď nemáme karobu dost, můžeme si buchtu dozdobit ještě 100% karobovým sirupem. A to už se pak nacházíme doslova v karobovém nebi!

Chceme se z řeckého života radovat ještě dlouho v důchodu a tak se snažíme některé suroviny omezovat. Naše buchta má rozhodně méně cukru než je uvedeno v receptu a v budoucnu chceme zajít ještě dál a nahradit i polohrubou mouku moukou karobovou, která je bez lepku, a tím budeme stále více a více bezlepkoví. :-)

A nyní zbývá jen si uvařit kávičku, podle ročního období buď frapíčko a nebo nějaký jiný teplý nápoj a popřát si dobrou chut a nebo Καλή όρεξη, jak říkají Řekové. Karobová  bio káva Creta Carob

PS: Těšte se, budeme z našeho oblíbeného ostrova dovážet i karobovou kávu, takže je neustále na co se těšit!

Speciality z karobu svatojánského chleba

 

ceny s DPH

Cuketová buchta se 100% karobovým sirupem
Cuketová pochoutka ingredience
Nastrouhaná cuketa do buchty s karobem
Karobový prášek Creta Carob
Karobová  bio káva Creta Carob
Karobová bio mouka Creta  Carob